SOBOTNI MIÓD 

na stronę
Pokazuje 10 - 18 z 23 elementów

Miód naturalny to produkt, który od wieków jest jednym z najcenniejszych źródeł zdrowia i witalności. Wzmacnia cały organizm od wewnątrz i już w starożytności uważany był za życiodajny trunek, który zapewniał długowieczność.  Opowieści głoszą, że „grecki ojciec medycyny” - Hipokrates - dzięki swemu zamiłowaniu do miodu naturalnego dożył sędziwego wieku 111 lat, pozostając człowiekiem w pełni sprawnym umysłowo i cieleśnie.

Miód naturalny to również świetny środek do stosowania zewnętrznego. Maski, maseczki i wcierki do włosów z dodatkiem pszczelego produktu, poprawiają kondycję zniszczonych i przesuszonych włosów, a miód naturalny pod postacią maski do twarzy znacznie poprawi stan skóry, łagodząc podrażnienia i uporczywe skutki trądziku.

Lista zalet miodu naturalnego jest bardzo długa, a regularne używanie go w kuchni czy łazience, już po krótkim czasie zapewnia pierwsze pozytywne efekty. Jednak decydującym o skuteczności miodu aspektem  jest jego jakość.

Obecnie producenci gwarantują nam ogromny wybór miodów naturalnych o przeróżnym pochodzeniu, smaku i właściwościach. Sekret jednak tkwi w jego produkcji i odpowiednim podejściu do sposobu pozyskiwania i samego pszczelarstwa. Miód ekologiczny to znacznie wyższa jakość produktu i gwarancja pozbawienia go wszelkich konserwantów, sztucznych barwników i chemicznych „wspomagaczy”.

Miód ekologiczny

Każdy smakosz miodu doceni jego głęboki, niepowtarzalny smak, prosto z pasieki. Zdecydowanie wyższa od jego zamienników jakość miodu ekologicznego to zasługa produkcji w naturalnym środowisku, bez użycia środków i technik bakteriobójczych i grzybobójczych. Złoty nektar o właściwościach ekologicznych wędruje prosto z ramki plastra miodu do słoika. Dzięki temu zachowane są wszystkie substancje odżywcze, które ulegają zniszczeniu podczas obróbki technicznej i cieplnej, wirowania i filtrowania. Świeży miód, po wlaniu do szklanego pojemnika, w odpowiedniej temperaturze może stać nawet 23 lata, nie ulegając szkodliwym procesom.

Naturalna metoda produkcji pozwala na stworzenie produktu w pełni zdrowego, który pozbawiony jest chemii i sztucznych składników.

Miód ekologiczny to:

  • Mikroelementy: potas, wapń, żelazo, magnez, chlor, fosfor, kobalt
  • Witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, biotyna
  • Acetylocholina, która doskonale wpływa na pracę serca

Miód bez względu na szerokość geograficzną, kulturę, czy religię od wieków jest drogocennym produktem - w Grecji uważany był za napój Bogów, a w Egipcie miał znaczenie obrzędowe. Jego doskonały wpływ na zdrowie i ogólne funkcjonowanie organizmu znane było od zarania cywilizacji. Dziś w dobie wszechobecnego konsumpcjonizmu, warto chwilę poświęcić na wybór najlepszego miodu. Ekologiczny złoty nektar o najwyższej jakości pomoże w leczeniu schorzeń żołądka, nadciśnienia, hemoroidów, ma właściwości antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Świetne działanie miodu warto docenić szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm potrzebuje wzmocnienia i stabilnej odporności.

Miód ekologiczny to wspaniały naturalny produkt spożywczy, którego właściwości w medycynie i kosmetyce wykorzystywane były przez naszych przodków. Jest doskonałą alternatywą dla przetworzonych produktów, przepełnionych chemią i konserwantami.

Poznaj Sobotni miód

Sobotni miód to lokalna marka województwa wielkopolskiego. Wyroby pszczele gospodarstwa to produkty, które charakteryzuje najwyższa jakość oraz wyjątkowa kompozycja smaku i aromatu.

Sobotni miód z pistacjami, solą morską, chilli, suszonymi owocami, płatkami róży, migdałami czy bławatkiem to połączenia, spośród których każdy znajdzie coś dla siebie.

Zaskakujące z pozoru połączenia są doskonałym dodatkiem do pieczywa, napojów, czy różnego rodzaju mięs. Smak lokalnych produktów uzupełniony nutą egzotyki – czyli idealny miód na prezent, który przypadnie do gustu każdemu. Miody sobotnie doskonale uzupełniają smak pieczywa, mięs, deserów, czy nawet napojów na gorąco.

Słoiczki sobotniego miodu z drewnianą zakrętką doskonale zachowują produktu i pięknie zdobią kuchnię. Złoty nektar to pyszna alternatywa dla niezdrowego cukru. Szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom zdrowych, niskokalorycznych potraw, jak również smakoszom ekologicznych zamienników węglowodanów. Od wieków miód doceniany jest ze względu na swoje zdrowotne właściwości, dlatego możliwość zamiany cukru na pszczeli produkt to słuszny krok w stronę zdrowej, zbilansowanej diety.

Sobotni miód na prezent świąteczny? Czemu nie! Podaruj bliskim słoiczek wartościowego produktu w okresie zimowym, kiedy organizm najbardziej potrzebuje wzmocnienia odporności i ogólnego samopoczucia. Spraw ukochanej osobie podarunek, który nie tylko doskonale smakuje, ale i poprawia humor. Nic tak nie rozgrzewa w zimowe, długie wieczory, jak kubek gorącej herbaty z dodatkiem miodu.